Een vertrouwenspersoon (hierna afgekort als VP) is een vertrouwelijk aanspreekpunt voor medewerkers. Iedereen in de organisatie die ergens mee zit, kan bij een VP terecht om hier in vertrouwen over te spreken. Dat werkt alleen als medewerkers ook gebruik van de VP durven te maken. De VP moet daarom binnen de organisatie autonoom, vertrouwelijk en zorgvuldig kunnen functioneren. 

 

Er zijn twee soorten vertrouwenspersonen. Bij de ‘VP ongewenste omgangsvormen’ kunnen mensen terecht met problemen zoals pesten, intimidatie en discriminatie, kortom alle sociale integriteitsschendingen.

Een tweede soort is VP integriteit’ , deze  vorm speelt een rol bij vermoedens van integriteitsschendingen of misstanden, en bij de preventie ervan. Voorbeelden van niet-integer gedrag zijn fraude, diefstal van bedrijfsmiddelen, ongewenste nevenwerkzaamheden en machtsmisbruik.

 

Ik heb ervoor gekozen om als externe VP te gaan werken om op die manier zo onafhankelijk mogelijk te kunnen zijn voor de medewerkers van diverse organisatie's die mij kunnen inhuren op diverse manieren.